ROER College Schöndeln gaat dronepiloten opleiden! 


 

Hoe onderwijs de jeugd voorbereidt op de beroepen van de toekomst.

Dronetechnologie is één van de technologische ontwikkelingen die in de toekomst zorgt voor beroepen die er nu nog niet zijn. En het onderwijs heeft hierin een belangrijke rol; hoe zorg je ervoor dat je de jeugd van nu al in aanraking laat komen voor hun beroep in de toekomst? Dat is waarom ROER College Schöndeln heeft gekozen om dronetechnologie onderdeel te maken van hun Technasium. ROER College Schöndeln heeft de ambitie om als eerste school in Nederland Drone Soccer teams op te leiden. 


Patrick Coumans, Voorzitter van The Drone Racing Federation introduceerde in 2019 deze drone sport discipline in Nederland. Vanaf dat moment zoekt de organisatie verschillende manieren om deze sport onder de aandacht te brengen, waaronder het onderwijs. Met Drone Soccer komen een aantal zaken bij elkaar die de jeugd trekt:  technologie, teamplay & gaming.

Ook al is Drone Soccer een voetbalspel met drones, om dit spel als team te spelen dien je zelf wel een drone in elkaar te zetten, de besturing onder de knie te krijgen en moet je kunnen samenwerken. Dit zijn ook allemaal competenties die een toekomstige drone piloot nodig heeft in de toekomst. Hoe eerder onze kinderen in aanraking komen met de techniek van de toekomst, hoe beter ze zijn voorbereid op deze toekomst. En dat het een interessante ontwikkeling is binnen de jeugd, blijkt ook uit de interesse van het programma Klaas kan alles van NPO ZAPP. Tijdens de herfstvakantie hebben de opnames plaatsgevonden, waarin Klaas (van Kruistum) een duel aangaat met Kaj (van der Voort). Deze opnames1 hebben plaatsgevonden in de aula van ROER College Schöndeln.  

Fotografie: The Drone Racing Federation


Mark van de Mortel, Directeur ROER College Schöndeln: “Drone Soccer is een unieke en uitdagende manier om leerlingen die het vak “Onderzoek & Ontwerpen”(O&O) volgen, te laten ervaren wat er komt kijken bij de inzet van dronetechnologie. Naast de behoefte van de leerlingen om te werken aan de laatste technologische ontwikkelingen heeft het bedrijfsleven, dat als opdrachtgever gekoppeld is aan O&O hier ook behoefte aan. Door elk jaar Drone Soccer teams op te leiden zorgen we naast een jaarlijkse Drone Soccer competitie ook voor een natuurlijke doorontwikkeling van kennis en ervaring op het gebied van dronetechnologie bij de leerlingen en hun partners.

Drone Soccer vormt de komende jaren een vast onderdeel binnen het curriculum van O&O, waarin leerlingen worden meegenomen in hoe ze een drone kunnen maken, modificeren en kunnen besturen.
Dit gaat gepaard met de nodige onderzoeken en praktische opdrachten, die de leerlingen voor de partners kunnen uitvoeren.

Patrick Raemaekers, Coördinator Technasium en docent Onderzoek & Ontwerpen: “Samen met collega’s verdiepen wij ons in deze technologie en zorgen we voor een mooie basis aan projectonderwijs voor onze leerlingen. Als docent wil je niks anders dan je leerlingen de kennis en ervaring meegeven, dat ze in hun verdere ontwikkeling helpt. Wij geloven dat we met deze stap de rollen een keer omdraaien en het onderwijs een keer voorop loopt ten opzichte van de arbeidsmarkt.”

Fotografie: The Drone Racing Federation


Drone soccer